Tumleugen

Hej skal vi tumle? opstod i 2016 som følge af en stigende efterspørgsel på en bevægelsespakke til børn i alderen 0-3 år. Efterspørgslen kom efter DGI, bObles og Børneulykkesfonden havde afholdt kampagnen Hej skal vi lege?, hvor særligt dagplejere var interesseret i en bevægelsespakke til de mindre børn. Hej skal vi lege? er placeret i uge 41 for at skabe synergi omkring Skolernes Motionsdag. Af samme årsag var det naturligt at lancere Hej skal vi tumle? som en del af Dagplejens Dag, som netop er en særlig uge, hvor der i mange kommuner afholdes en række initiativer for Dagplejerne, enten i uge 18 eller uge 19 i 2018.

Dagplejens dag har eksisteret i mere end 20 år og ligger enten den første eller anden uge i maj. Der bliver afholdt mange forskellige arrangementer, store som små, rundt omkring i kommunerne, og formålet med dagen er at gøre opmærksom hvor stort et stykke arbejde dagplejerne gør for børnenes udvikling. Derfor glæder vi os til igen at bidrage til Dagplejens dag, når vi i maj 2018 afholder Tumleuge sammen med både dagplejere, vuggestuer og forhåbentlig en masse tumlebørn, i hele landet.

Vi opfordrer både dagplejere og vuggestuer til at arrangere en Tumleuge, med materialet fra bevægelsespakken til Hej skal vi tumle?, så børnene i en tidlig alder får en positiv oplevelse omkring det at lege og bevæge sig.

Forældrenes rolle under Tumleugen

Under Tumleugen opfordrer Børneulykkesfonden, FOA, DGI og bObles til, at forældrene også involveres. Når de små er derhjemme, kan forældrene nemlig også bidrage til den motoriske udvikling. Nedenfor kan I se Sundhedsstyrelsens anbefalinger og gode råd, til hvad forældrene kan fokusere på for at skærpe deres barns motorik.

Inspiration til øvelser i hjemmet:

Børn under 1 år:

 • Lad barnet ligge så meget som muligt på maven, når det er vågent
  Når barnet ligger på maven, styrker det ryggen og armmusklerne, så det med tiden kan skubbe sig op på armene, rulle og kravle.
 • Sørg for, at barnet bevæger sig på forskellige måder i løbet af dagen
  Når barnet øver sig i nye og forskellige be¬vægelser bl.a. ved at række ud efter, hive i og skubbe til ting, lærer det sin krop at kende.
 • Sørg for, at barnet kan bevæge sig frit mest muligt
  Undlad at lade barnet sidde i skråstol, auto¬stol og høj stol længere end nødvendigt. Barnets motoriske udvikling bliver bedre, når det har mulighed for at bevæge sig.

Børn 1-4 år:

 • Sørg for, at barnet er aktivt på forskellige måder i løbet af dagen
  Når barnet øver sig i nye og forskellige bevæ¬gelser, styrker det sine motoriske færdigheder. Det er tilfredsstillende for barnet at kunne mestre kroppen og giver bedre forudsætninger for at indgå i leg med andre børn.
 • Sørg for, at barnet kan bevæge sig frit mest muligt
  Undlad at lade barnet sidde i høj stol og klapvogn mere end højst nødvendigt. Barnets motoriske udvikling bliver bedre, når det har mulighed for at bevæge sig.
 • Begræns mængden af skærmtid
  Skærmtid kan påvirke barnets trivsel negativt. Selvom barnet kan have brug for stillesid¬dende aktivitet indimellem, er det vigtigt for barnet at bevæge sig så meget som muligt gennem dagen.

(Kilde: Sundhedsstyrelsen: https://www.sst.dk/da/nyheder/2016/~/media/86EBE5826B354FD2ADEE8F3E7D1C0D2D.ashx)